ΑΡΧΙΚΗ           Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ    


 

 

  

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:

*ΚΛΕΦΤΙΚΑ

*ΔΗΜΟΤΙΚΑ

 

 

 

Στην περιοχή του χωριού μας είχαν ανασκαφεί το 1963 από τον αρχαιολόγο Ε. Μαστροκώστα και για λογαριασμό της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, πέντε Μυκηναϊκοί τάφοι: ένας θαλαμοειδής στην πλατεία του χωριού κάτω από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και τέσσερις θαλαμωτοί, ένας στη θέση Σερεμέτι και τρεις στη θέση Μαραθιά που σώζονται μερικώς.

Για να υπάρχουν τόσοι και τέτοιου είδους τάφοι στην περιοχή (είναι γνωστό ότι θολωτοί τάφοι κτίζονται μόνο για σημαντικούς ηγεμόνες) πρέπει να υπήρχε κάπου και ένας οικισμός. Είναι προφανές ότι ο οικισμός αυτός και προφανώς και το τείχος (το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη κάτω από το υπάρχον τείχος ύστερης εποχής) πρέπει να ήταν πάνω στον λόφο του Προφήτη Ηλία, που από τη θέση του, βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Αχελώου και της θάλασσας του Αιτωλικού, ελέγχει και την εύφορη πεδιάδα και το ίδιο το ποτάμι, αλλά και τους θαλάσσιους και τους χερσαίους δρόμους.

Παρ΄ όλο που οι τάφοι βρέθηκαν συλημένοι (τα κτερίσματα είχαν κλαπεί από παλαιότερες εποχές) έδωσαν ευρήματα ωραιότατα, που χρονολογούνται από το 1450 π.χ. έως περίπου το 1100 π.χ. Είναι τάφοι οικογενειακοί και χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα. Υπήρχαν: κεραμεικά αγγεία και Αργολικού  και τοπικού εργαστηρίου, κεραμεικά ειδώλια ζώων, χάλκινα μαχαιρίδια, τεμάχια από ήλεκτρο (δηλ. κεχριμπάρι) και ελεφαντόδοντο, βέλος από πυριτόλιθο, σφονδύλια κεραμεικά και από στεατίτη, δόντια κάπρου από μυκηναϊκό κράνος και πολλά κοσμήματα από: υαλόμαζα, φαγεντιανή, σάρδιο, ορεία κρύσταλλο, μεταξύ δε αυτών και ένας σκαραβαίος με σφραγίδα του Φαραώ Αμένοφι του Γ' (1405-1370 π.χ.).

Το είδος των τάφων (θαλαμωτός και θολωτοί) και τα σπουδαία ευρήματα αποδεικνύουν, ότι στην περιοχή του Αγ. Ηλία έζησε και κυβέρνησε ένα σπουδαίο μυκηναϊκό γένος, που έκανε εμπόριο και είχε σχέσεις και με την Αργολίδα (κεραμεικά και γενικά μοτίβα τέχνης), και με το βορρά (ήλεκτρο και ίσως χρυσό και μέταλλα ) και με την Αίγυπτο (σκαραβαίος Αμένοφι Γ' και χρυσό) και με τις χώρες της Συροπαλαιστινιακής ακτής (ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες).

Συμπέρασμα : στον Αγ. Ηλία υπήρξε ένα σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο.