ΑΡΧΙΚΗ          Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ    

 

 

Ελευθεροτυπία               Τρίτη 2 Απριλίου 2002

Έφυγε στα 63 του ο Δήμος Μαυρομμάτης

     Την απώλεια ενός εκλεκτού μέλους της θρηνεί από χθες η δημοσιογραφική οικογένεια. Ο Δήμος Μαυρομμάτης υπέκυψε χθες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ύστερα από μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 63 ετών και κηδεύεται σήμερα στις 5 μ.μ στη γενέτειρά του, στον Αγιο Ηλία Αιτωλοακαρνανίας.

     Συνεχίζοντας την αγωνιστική παράδοση των γονέων του, είχαν ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, στη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1964, πήρε μέρος στους δημοκρατικούς φοιτητικούς αγώνες για το 114 και το 15%, υπήρξε μέλος της μετεμφυλιακής παράνομης ΕΠΟΝ και στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη. Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα από τις γραμμές του ΠΑΜ, συνελήφθη και εξορίστηκε στο Παρθένι της Λέρου. Μετά την εξορία του ανέλαβε διευθυντής στον εκδοτικό οίκο Παπαζήση στη διάρκεια που ο εκδότης (Βίκτωρ Παπαζήσης) ήταν φυλακισμένος για συμμετοχή στη Δημοκρατική Αμυνα.

     Από το 1978 ο Δήμος(Δημοσθένης) Μαυρομμάτης άσκησε τη δημοσιογραφία ως διορθωτής, αρθρογράφος, πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης στις εφημερίδες «Πρωινή Ελευθεροτυπία», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή», «Πρώτη», «Αναγνώστης», «Μεσημβρινή», «Ελεύθερος Τύπος» (στήλη «ο κόσμος των media») και διακρίθηκε για την πολιτική σκέψη του και ανάλυση. Με βαθιά μόρφωση, σεμνός και αθόρυβος άνηκε στους συναδέλφους που δίδαξαν γραφή και ήθος. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

     Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του αποχαιρετά τον Δήμο Μαυρομμάτη ως «άξιο συνάδελφο που υπηρέτησε με προσήλωση και συνέπεια προς τα κοινωνικά του πιστεύω την ελληνική δημοσιογραφία».

     Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δήμου Μαυρομμάτη εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Θ.Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο εκλιπών υπηρέτησε με συνέπεια το λειτούργημά του, από όποιο μετερίζι και εάν βρέθηκε, και στάθηκε πραγματικός δάσκαλος για γενιές δημοσιογράφων.

Αφιερώματα εφημερίδων:

Ελεύθερος Τύπος

Η Καθημερινή

Ελευθεροτυπία

Απογευματινή