ΑΡΧΙΚΗ          Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ    

 

 

Ελεύθερος Τύπος                  Τρίτη 2 Απριλίου 2002

 Στερνό αντίο στον Δήμο Μαυρομμάτη.

Έφυγε σε ηλικία 63 χρόνων \ σήμερα η κηδεία του.

Πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή ο Δήμος Μαυρομμάτης. Συνεπής με τα κοινωνικά του πιστεύω, υπηρέτησε με ήθος και απαράμιλλη αγωνιστικότητα την ελληνική δημοσιογραφία.

     Κέρδισε πολλές μάχες ο Δήμος Μαυρομμάτης. Της αξιοπρέπειας και του ήθους, της αγωνιστικότητας στις μεγάλες συγκρούσεις για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, αλλά και άλλες, τις μικρές για μια άλλη ποιότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

     Τη μεγάλη μάχη, αυτή με τον καρκίνο που τον βασάνιζε τα τελευταία χρόνια, την έχασε χθες. Ο δημοσιογράφος, ο αγωνιστής, ο λόγιος Δήμος Μαυρομμάτης άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε ηλικία 63 ετών. Ο στόχος του να βγει στη σύνταξη και να αποσυρθεί στον αγαπημένο του Αη-Λια έμεινε όνειρο γι αυτόν. Αγαπούσε τον τόπο του, την πατρίδα του και την υπηρέτησε ολόκληρη τη ζωή του. Με τη συμμετοχή του στους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες, ενάντια στη δικτατορία και αργότερα μετά την εξορία, με τα γραπτά του, σε θέσεις διευθυντικές στον Τύπο αλλά και ως απλός αρθρογράφος.

Αγώνες

Ο Δήμος Μαυρομμάτης γεννήθηκε στον Αγιο Ηλία Αιτωλοακαρνανίας το 1939 από γονείς με ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών, μετείχε ενεργά στους δημοκρατικούς φοιτητικούς αγώνες για το 114 και το 15% για την παιδεία. Βρέθηκε μπροστά σε όλους τους αγώνες, ως μέλος της μετεμφυλιακής παράνομης ΕΠΟΝ και αργότερα ως στέλεχος της νεολαίας Λαμπράκη και της ΕΔΑ. Στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική πάλη από τις γραμμές του ΠΑΜ, συνελήφθη και εξορίστηκε στο Παρθένι της Λέρου. Βασανίστηκε στις φυλακές κι αυτό είχε οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία του.

Αρετές

     Μετά το τέλος της εξορίας του ανέλαβε τον εκδοτικό οίκο «Παπαζήση», όσο ο εκδότης Βίκτωρ Παπαζήσης βρισκόταν στη φυλακή. Από το 1978 ο Δήμος Μαυρομμάτης άσκησε τη δημοσιογραφία ως διορθωτής και  ως αρθρογράφος.

     Βαθύς γνώστης των ελληνικών γραμμάτων, υπηρέτησε το γραπτό λόγο με μια μοναδική διεισδυτικότητα. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρχισυντάκτης στις εφημερίδες «Πρωινή Ελευθεροτυπία», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή», «Πρώτη», «Αναγνώστης», «Μεσημβρινή». Στον «Ελεύθερο Τύπο» αρθρογραφούσε για αρκετά χρόνια, ενώ δημιούργησε και τη στήλη «ο κόσμος των media» στην οποία αναδείκνυε τα σημαντικά γεγονότα έτσι όπως παρουσιαζόταν από τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ. Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν ως αρθρογράφος στην «Απογευματινή», ενώ δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βαθιά καλλιεργημένος και μορφωμένος παρέμεινε σεμνός και αθόρυβος, αγαπητός ιδιαίτερα στους νέους δημοσιογράφους. Ήταν στενός φίλος του Παύλου Μπακογιάννη και μετά τη δολοφονία του από τη «17 Νοέμβρη», ο Δήμος Μαυρομμάτης συμπαραστάθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη και στα παιδιά της Αλεξία και Κώστα.

     Μέχρι την τελευταία του στιγμή με το λόγο του σε κείμενα και άρθρα, στηλίτευε με εκείνη την ευαίσθητη οργή που τον διέκρινε, την αδικία και την καταπίεση στον κόσμο.

     Ο Δήμος, ο Δήμος μας, ήταν παντρεμένος με την Αννα Μεταξωτού, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ιατρό, διευθύντρια στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, που του συμπαραστάθηκε γενναία σε όλες τις δύσκολες στιγμές και με την οποία απέκτησαν την Ειρήνη, την αξιολάτρευτη Ρηνιώ.

     Η κηδεία του γίνεται σήμερα στη γενέτειρά του που τόσο αγάπησε, τον Αγιο Ηλία Αιτωλοακαρνανίας, στις 5.00 το απόγευμα. Καλοτάξιδος.

Αφιερώματα εφημερίδων:

Ελεύθερος Τύπος

Η Καθημερινή

Ελευθεροτυπία

Απογευματινή